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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
15/06/2023 |
Actualizado : |
15/06/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
SÁNCHEZ, M.; BALDASSINI, P.; FISCHER, M.A.; TORRE ZAFFARONI, J.; DI BELLA, C.M. |
Afiliación : |
MILAGROS SÁNCHEZ, Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información, Facultad de Agronomía, UBA. Buenos Aires, Argentina; PABLO BALDASSINI, Dpto. Métodos Cuantitativos y Sistemas Inf., Fac. Agr., UBA. Bs.As., Argentina; IFEVA, Univ. Bs.As. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay;; MARÍA DE LOS Á. FISCHER, Instituto de Clima y Agua, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Buenos Aires, Argentina; JOAQUÍN TORRE ZAFFARONI; CARLOS M. DI BELLA, Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información, Facultad de Agronomía, UBA. Buenos Aires, Argentina; IFEVA, Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). |
Título : |
Dónde, cuándo y cómo ocurren grandes incendios en la provincia de La Pampa, Argentina: Una caracterización basada en sensores remotos. [Where, when and how is the occurrence of large fires in La Pampa province, Argentina: A remote sensing characterization.] |
Complemento del título : |
Sección Artículos. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Ecología Austral. 2023, Volume 33, Issue 1, pp.211-228. https://doi.org/10.25260/EA.23.33.1.0.1972 -- OPEN ACCESS. |
ISSN : |
0327-5477 (online). |
DOI : |
10.25260/EA.23.33.1.0.1972 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido 25 de Marzo de 2022, Aceptado 17 de Noviembre de 2022, Publicado 12 Febrero 2023. -- Editora asociada: Roxana Aragón. -- |
Contenido : |
RESUMEN.- Los incendios son fenómenos catastróficos, devastadores, peligrosos y costosos para una región. A pesar de su relevancia, se conoce poco sobre su dinámica espacial y temporal en la provincia de La Pampa. El objetivo general de este trabajo fue identificar y caracterizar los incendios -en particular, los más extensos- ocurridos en la provincia de La Pampa durante el período julio 2001-junio 2017 (16 campañas) empleando información provista por sensores remotos. Para ello se utilizó información de focos de calor de MODIS Rapid Response distribuidos por el sistema web FIRMS. Combinando información de índices espectrales (NBR), datos de precipitación y tipos de vegetación se estudió la influencia de los factores predisponentes sobre la ocurrencia de estos eventos. Se observó que, en el período analizado, se quemaron entre 21200 y 667500 ha/año, con un tamaño promedio de evento de 708 ha. Sin embargo, en las últimas cuatro campañas se registró un incremento en la superficie total quemada y en el número de eventos ?5000 ha. En la última campaña, además de registrarse la mayor superficie quemada (667500 ha), ocurrió la mayor cantidad de eventos (10) ?10000 ha (50% de los eventos totales de esa categoría). La superficie quemada total en una campaña se relacionó positivamente con las precipitaciones de la campaña previa (R2=0.76, P<0.001). La vegetación más afectada fue el bosque xérico, seguido en menor medida por los bosques de algarrobo y las estepas y matorrales psamófilos. Se espera que la caracterización de la dinámica espacial y temporal de incendios mediante el uso de sensores contribuya a diseñar sistemas de prevención, alerta temprana y control en la región. -.-.-.-.-.-.-.-.-..- ABSTRACT.- Fire, as a catastrophic phenomenon, is devastating, dangerous and costly for a region. Despite its relevance, litle is known about the spatial and temporal dynamics of this phenomenon in the province of La Pampa. The general objective of this work was to identify and characterize the fires, particularly the most extensive ones, that occurred in the province of La Pampa during the period July 2001-June 2017 (16 campaigns), based on the use of information provided by remote sensors. For this, information from MODIS Rapid Response heat sources, distributed by the FIRMS web system, was used. Combining information from spectral indices (NBR), precipitation data and vegetation types, the influence of predisposing factors on the occurrence of these events was studied It was observed that, in the analyzed period, between 21200 and 667500 ha/year were burned, with an average event size of 708 ha. However, in the last four seasons, an increase was recorded both in the total area burned and in the number of events ?5 thousand ha. In the last campaign, in addition to registering the largest burned area (667500 ha), the largest number of events (10) ?10 thousand ha (50% of the total events in this category) were observed. The total burned area in a campaign was positively related to the rainfall of the previous campaign (R2=0.76, P<0.001). The most affected vegetation was the xeric forest, followed to a lesser extent by the carob forests and the steppes and psamophilic scrubs. It is expected that the characterization of the spatial and temporal dynamics of fires using sensors will contribute to the design of prevention, early warning and control systems in the region. @ The Authors, Ecología Austral. MenosRESUMEN.- Los incendios son fenómenos catastróficos, devastadores, peligrosos y costosos para una región. A pesar de su relevancia, se conoce poco sobre su dinámica espacial y temporal en la provincia de La Pampa. El objetivo general de este trabajo fue identificar y caracterizar los incendios -en particular, los más extensos- ocurridos en la provincia de La Pampa durante el período julio 2001-junio 2017 (16 campañas) empleando información provista por sensores remotos. Para ello se utilizó información de focos de calor de MODIS Rapid Response distribuidos por el sistema web FIRMS. Combinando información de índices espectrales (NBR), datos de precipitación y tipos de vegetación se estudió la influencia de los factores predisponentes sobre la ocurrencia de estos eventos. Se observó que, en el período analizado, se quemaron entre 21200 y 667500 ha/año, con un tamaño promedio de evento de 708 ha. Sin embargo, en las últimas cuatro campañas se registró un incremento en la superficie total quemada y en el número de eventos ?5000 ha. En la última campaña, además de registrarse la mayor superficie quemada (667500 ha), ocurrió la mayor cantidad de eventos (10) ?10000 ha (50% de los eventos totales de esa categoría). La superficie quemada total en una campaña se relacionó positivamente con las precipitaciones de la campaña previa (R2=0.76, P<0.001). La vegetación más afectada fue el bosque xérico, seguido en menor medida por los bosques de algarrobo y las estepas y matorrales psamófi... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Climate-vegetation interaction; Fires; Fuegos; Interacción clima-vegetación; MODIS; Remote sensing; Severidad; Severity; Teledetección. |
Asunto categoría : |
P01 Conservación de la naturaleza y recursos de La tierra |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17229/1/2023-02-26-1972-Sanchez-etal-Vol331-Es-211a228-GALERA-doi.pdf
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Marc : |
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
16/03/2022 |
Actualizado : |
16/03/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
ELEJALDE, D.A.G.; NABINGER, C.; FERREIRA, E.T.; DE FREITAS, A.K.; MISSIO, R.L.; KUNRATH, T.R.; DEVINCENZI, T.; CARDOSO, R.R.; PINTO, C.E.; PINTO, M.F.; FERRARI, V.B. |
Afiliación : |
DENISE ADELAIDE GOMES ELEJALDE, Federal Technological University of Paraná/UTFPR, PR, Pato Branco, Brazil; CARLOS NABINGER, Federal University of Rio Grande do Sul/UFRGS, RS, Porto Alegre, Brazil; EDUARDO TONET FERREIRA, Federal University of Rio Grande do Sul/UFRGS, RS, Porto Alegre, Brazil; ALINE KELLERMANN DE FREITAS, Federal University of Rio Grande do Sul/UFRGS, RS, Porto Alegre, Brazil; REGIS LUIS MISSIO, Federal Technological University of Paraná/UTFPR, PR, Pato Branco, Brazil; TAÍSE ROBINSON KUNRATH, Institute of Zootechnics of the Government of the State of São Paulo, SP, Nova Odessa, Brazil; THAIS DEVINCENZI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; RAQUEL ROLIM CARDOSO, Federal University of Rio Grande do Sul/UFRGS, RS, Porto Alegre, Brazil; CASSIANO EDUARDO PINTO, Santa Catarina Agricultural Research and Rural Extension Company/EPAGRI, SC, Lages, Brazil; MARCELO FETT PINTO, Federal University of Rio Grande do Sul/UFRGS, RS, Porto Alegre, Brazil; VIVIANE BORBA FERRARI, University of São Paulo, SP, Pirassununga, Brazil. |
Título : |
Ingestive behavior of Angus yearling steers in natural grassland subjected to fertilization and over sown of temperate species. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
Australian Journal of Crop Science, 2022, Volume 16, Issue 1, Pages 18-25. OPEN ACCESS. doi: : 10.21475/ajcs.22.16.01.p2940 |
ISSN : |
1835-2693 |
DOI : |
10.21475/ajcs.22.16.01.p2940 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Corresponding author: Elejalde, D.A.G.; Federal Technological University of Paraná/UTFPR, PR, Pato Branco, Brazil; email:denise.elejalde@gmail.com -- |
Contenido : |
ABSTRACT. - The objective was to evaluate the ingestive behavior of Angus yearling steers grazing natural grasslands of Southern Brazil, submitted or not to the application of fertilizers: NG= natural grassland; FNG= fertilized natural grassland, and FONG= fertilized natural grassland improved with the over sown of temperate forage species. Three Angus yearling steers and a variable number of put-and-take animals were used per experimental unit, to maintain a forage allowance of 13 kg of dry matter/100 kg of body weight. Ingestive behavior of tester animals was visually assessed in four seasons of the year through instantaneous records of activity every ten minutes during the daytime period. There was no effect of pasture treatments on ingestive behavior. An interaction between seasons and periods of the day was observed for daily grazing and rumination time (P <0.05). The grazing activities were clustered at the beginning and the end of the day in summer, autumn and winter, while in spring it was similar in the 1st three quarters of the day, with higher activity in the period close to sunset. The animals spent more time grazing in the spring despite the better quality of forage in this season. Regardless of the season, longer residence and grazing time were found in water foci areas. We conclude that grazing time on natural pastures is influenced by forage mass and forage allowance, and bite rate is influenced by the chemical composition of the sward © 2022, Australian Journal of Crop Science.All Rights Reserved. MenosABSTRACT. - The objective was to evaluate the ingestive behavior of Angus yearling steers grazing natural grasslands of Southern Brazil, submitted or not to the application of fertilizers: NG= natural grassland; FNG= fertilized natural grassland, and FONG= fertilized natural grassland improved with the over sown of temperate forage species. Three Angus yearling steers and a variable number of put-and-take animals were used per experimental unit, to maintain a forage allowance of 13 kg of dry matter/100 kg of body weight. Ingestive behavior of tester animals was visually assessed in four seasons of the year through instantaneous records of activity every ten minutes during the daytime period. There was no effect of pasture treatments on ingestive behavior. An interaction between seasons and periods of the day was observed for daily grazing and rumination time (P <0.05). The grazing activities were clustered at the beginning and the end of the day in summer, autumn and winter, while in spring it was similar in the 1st three quarters of the day, with higher activity in the period close to sunset. The animals spent more time grazing in the spring despite the better quality of forage in this season. Regardless of the season, longer residence and grazing time were found in water foci areas. We conclude that grazing time on natural pastures is influenced by forage mass and forage allowance, and bite rate is influenced by the chemical composition of the sward © 2022, Australian Jour... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Bite rate; Forage accumulation rate; Grazing time; Green forage mass; Lolium multiflorum; Pasture; Rumination time. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
https://www.cropj.com/eljade_16_1_2022_18_25.pdf
|
Marc : |
LEADER 02803naa a2200361 a 4500 001 1062841 005 2022-03-16 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2693 024 7 $a10.21475/ajcs.22.16.01.p2940$2DOI 100 1 $aELEJALDE, D.A.G. 245 $aIngestive behavior of Angus yearling steers in natural grassland subjected to fertilization and over sown of temperate species.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aCorresponding author: Elejalde, D.A.G.; Federal Technological University of Paraná/UTFPR, PR, Pato Branco, Brazil; email:denise.elejalde@gmail.com -- 520 $aABSTRACT. - The objective was to evaluate the ingestive behavior of Angus yearling steers grazing natural grasslands of Southern Brazil, submitted or not to the application of fertilizers: NG= natural grassland; FNG= fertilized natural grassland, and FONG= fertilized natural grassland improved with the over sown of temperate forage species. Three Angus yearling steers and a variable number of put-and-take animals were used per experimental unit, to maintain a forage allowance of 13 kg of dry matter/100 kg of body weight. Ingestive behavior of tester animals was visually assessed in four seasons of the year through instantaneous records of activity every ten minutes during the daytime period. There was no effect of pasture treatments on ingestive behavior. An interaction between seasons and periods of the day was observed for daily grazing and rumination time (P <0.05). The grazing activities were clustered at the beginning and the end of the day in summer, autumn and winter, while in spring it was similar in the 1st three quarters of the day, with higher activity in the period close to sunset. The animals spent more time grazing in the spring despite the better quality of forage in this season. Regardless of the season, longer residence and grazing time were found in water foci areas. We conclude that grazing time on natural pastures is influenced by forage mass and forage allowance, and bite rate is influenced by the chemical composition of the sward © 2022, Australian Journal of Crop Science.All Rights Reserved. 653 $aBite rate 653 $aForage accumulation rate 653 $aGrazing time 653 $aGreen forage mass 653 $aLolium multiflorum 653 $aPasture 653 $aRumination time 700 1 $aNABINGER, C. 700 1 $aFERREIRA, E.T. 700 1 $aDE FREITAS, A.K. 700 1 $aMISSIO, R.L. 700 1 $aKUNRATH, T.R. 700 1 $aDEVINCENZI, T. 700 1 $aCARDOSO, R.R. 700 1 $aPINTO, C.E. 700 1 $aPINTO, M.F. 700 1 $aFERRARI, V.B. 773 $tAustralian Journal of Crop Science, 2022, Volume 16, Issue 1, Pages 18-25. OPEN ACCESS. doi: : 10.21475/ajcs.22.16.01.p2940
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